Roken is een hardnekkige verslaving. Niet zozeer omdat de werkzame stof nicotine zo verslavend is, maar omdat de gewoonte van roken en het verlangen naar een sigaret diep verankerd zijn in het onderbewustzijn. Het “hunkeren” in een sigaret lijkt erg op het “verlangen” om iets te eten of te drinken en dat maakt de verslaving heel herkenbaar voor het onderbewustzijn. Het onderbewustzijn denkt daarom dat roken een noodzaak is om te overleven en geeft de instructie om te roken wanneer het signalen van het lichaam ontvangt dat het nodig is. Taken van het onderbewustzijn moeten worden uitgevoerd en dus moet je roken. Het onderbewustzijn kan worden geherprogrammeerd met behulp van hypnotherapie.

Hoe het allemaal begon

Iedereen begon te roken met een reden, om geaccepteerd te worden door vrienden, om bij de in-crowd te zijn, om cool te zijn, je dacht misschien dat roken onschadelijk was en dat je niet verslaafd zou zijn en misschien voelde je in het begin niet de behoefte aan de sigaret, maar toen begon je steeds meer te roken en op een gegeven moment begon het een verslaving te worden.

Je onderbewustzijn heeft geen besef van tijd, dus al deze voordelen en positieve emoties die je in het begin had toen je begon met roken, zijn nog steeds springlevend en de band die het heeft met deze positieve emoties is net zo sterk als toen je voor het eerst begon te roken. Misschien worden er nog meer positieve emoties gehecht aan roken tijdens het roken tijdens een pauze, met een kopje koffie of na het avondeten, wanneer men in een goed humeur en tevreden is. Om een sigaret te zien als een “beloning” na een goed uitgevoerde klus.

Deze positieve gehechtheden maken het erg moeilijk, zo niet onmogelijk om te stoppen met roken, dus deze positieve gehechtheden moeten tijdens de hypnosesessie in het onderbewustzijn worden veranderd en vervangen door andere, sterkere emoties.

De reden om te blijven roken is echter voor iedereen anders, sommige mensen hebben verborgen voordelen die hen ervan weerhouden om te stoppen, zoals de angst om aan te komen wanneer ze stoppen, of de angst om gefrustreerd te raken en onmogelijk om mee te leven.

Onderzoek naar de effectiviteit van hypnotherapie bij het stoppen met roken

Een studie van het Massachusetts General Hospital bij 67 rokende patiënten onthulde dat hypnotherapie veel beter werkte dan elke andere methode om te stoppen met roken, twee keer beter dan de “cold turkey” -methode zonder hulp en meer dan drie keer beter dan nicotinevervangende therapie (NRT)

Motivatie

Als je echt gemotiveerd bent om te stoppen met roken is er een hele grote verandering de therapie zal werken. Mensen die zeggen, ik wil wel stoppen, maar ik vind roken eigenlijk heel leuk en ik vind het leuk en zijn er niet klaar voor. De wens om er klaar mee te zijn moet groot zijn, of misschien ben je meerdere keren gestopt en opnieuw begonnen.

Sessies

De stoppen met roken therapie wordt gedaan in twee sessies, waarbij de eerste sessie meer onderzoek is dan therapie en de tweede sessie degene is waar de therapie wordt gegeven. FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterest

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.