Onze geest bestaat uit twee afzonderlijke delen, de bewuste geest en het onderbewuste of onbewuste geest. De eerste is er voor logica en redenering, voor overweging, contemplatie, oordelen en accepteren, gaat over tijd en planning, kortetermijnherinneringen, het tweede deel is het onderbewustzijn, het zorgt voor alle geautomatiseerde processen, zoals je lichaamstemperatuur, bloeddruk, het bevat al je gevoelens en herinneringen, gewoonten en gelooft, houdt van plezier, maar vermijdt pijn, heeft geen tijdsbesuur en kan niet analyseren en bekritiseren.

De bewuste geest communiceert met de buitenwereld en beslist wat er in het onderbewustzijn gaat om daar te blijven. Het is beoordelen of de informatie te vertrouwen is, en dan slaat het onderbewuste het op als geldige informatie. De bewuste geest zelf is de enige die in staat is om het onderbewustzijn te veranderen. Het onderbewuste slaat alle informatie op en levert deze via allerlei geautomatiseerde processen. Het is zo krachtig, dat de bewuste geest het niet kan stoppen. Om zelf te zien hoe krachtig het is, kun je de volgende test doen. Probeer naar het onderstaande woord te kijken zonder het woord in gedachten te zeggen, kijk er gewoon naar, maar lees het niet:

APPEL

Hoe hard je ook je best doet, het zal je niet lukken om naar het woord te kijken zonder het te lezen. Het komt omdat je onderbewustzijn krachtiger is dan je bewuste geest. Dit verklaart waarom het zo moeilijk is om oude gewoontes of ongewenst gedrag te doorbreken.

Je zou de bewuste geest dus ook kunnen zien als ‘de denker’ en het onderbewustzijn als ‘de doener’.

Bij hypnotherapie zal de hypnotherapeut, met behulp van de bewuste geest van de persoon die therapie krijgt, de informatie vervangen die in het onderbewustzijn is opgeslagen door een grotere emotionele belasting aan de opgeslagen informatie te hechten dan voorheen.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.