In de op de Nederlandse televisie uitgezonden documentaire Hypnose op recept volgt Mirjam Bartelsman patiënten die in reguliere Nederlandse ziekenhuizen met hypnose worden behandeld. De documentaire werd uitgezonden op maandag 28 mei 2018. Prof.dr. Marc Benninga, kinderarts in het AMC in Amsterdam. Benninga werd geïnspireerd door een Engelse gastro-intestinale arts om het effect van hypnose op kinderen te onderzoeken. De Britse arts heeft met succes hypnose toegepast op vrouwen met PDS, prikkelbare darm syndroom en hij was ervan overtuigd dat hypnose vooral bij kinderen kan werken vanwege hun grote verbeeldingskracht.

Benninga: “Ik geloofde het eigenlijk helemaal niet, maar als het gaat om chronische buikpijn bij kinderen, staan wij als kinderartsen met lege handen. Dus ik dacht: laat ik het onderzoeken en het zal zeker blijken dat dit ook niet werkt. ” Het tegendeel is waar gebleken: 85 procent van zijn patiënten werd na 5 of 6 behandelingen geholpen door een hypnotherapeut. Ook Benninga was verbaasd: “zeker als je kijkt naar de kinderen die in dezelfde periode door de kinderarts werden behandeld met medicijnen, interviews en ga zo maar door. Slechts 25 procent van hen werd beter. “

Hypnose behandeling wordt inmiddels veel gebruikt bij kinderen met onverklaarbare buikpijn in Nederland. In meer dan 70 ziekenhuizen worden patiënten behandeld door hypnotherapeuten. Deze therapeuten zijn speciaal opgeleid en meestal verbonden aan het ziekenhuis.

In de documentaire worden naast 4 kinderen ook 2 volwassen patiënten behandeld door een hypnotherapeut. Volgens 2Doc staat nu vast dat hypnose ook voor volwassen patiënten een zeer effectieve behandeling kan zijn. Het gaat dan vooral om mensen die een prikkelbare darm hebben. Maar hypnotherapeuten behandelen ook patiënten met andere klachten die artsen niet kunnen verklaren. Zoals het vermoeidheidssyndroom, chronische pijn en spierreuma.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.